SEAT Arona Forum banner

Przewodnik po okablowaniu kamery samochodowej

27K views 13 replies 12 participants last post by  BigFatPaulie  
#1 ·
Szybki przewodnik po podłączeniu kamery samochodowej do Arony. Zajęło mi to 30 minut (plus czas na szybkie zdjęcia). Mogło być schludniej, ale biorąc pod uwagę zapadający zmrok, zrobiłem to tak szybko, jak mogłem. Ta metoda NIE wymaga cięcia ŻADNYCH przewodów i można ją usunąć bez śladu Mając to na uwadze, można argumentować, że nie jest to okablowanie na stałe, ale mimo to można mieć schludną instalację i gniazdo 12 V wolne do użytku

Myślałem o usunięciu listew, ale dla większości prawdopodobnie nie będzie to trasa, którą wielu będzie zainteresowanych, więc potraktuj to jako odniesienie i mam nadzieję, że może to pomóc w instalacji bez zdejmowania listew innych niż listwa skrzynki bezpieczników

Użyty samochód: 2019 Arona FR Sport
Kamera samochodowa: Nextbase 412GW
Czas potrzebny na instalację: Około 1 godziny

Użyty zestaw do okablowania kamery samochodowej:
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07F71RBR8/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o03_s00?ie=UTF8&psc=1
Możesz użyć dowolnego zestawu, który ma odpowiednie złącze USB do kamery samochodowej

Użyte narzędzia
- Narzędzie z płaskim ostrzem (lub narzędzie do przycinania bez ostrych krawędzi)
- Taśma izolacyjna
- Gniazdo 10 mm do przewodu uziemiającego, które ma być przymocowane do śruby
WSKAZÓWKA: (Kupiłem ten zestaw i polecam go do poluzowania/dokręcania śruby przewodu uziemiającego)
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0071IK9CI/

Zestaw okablowania kamery samochodowej pozwoli Ci na podłączenie bezpiecznika, eliminując konieczność wpinania się w okablowanie
Którego bezpiecznika użyć?
Użyłem bezpiecznika F2, który w zasadzie jest bezpiecznikiem gniazda zapalniczki 12 V. Bezpiecznik powinien być bezpiecznikiem 20 A, jak pokazano
Image

- Najpierw zdecyduj, gdzie chcesz umieścić kamerę samochodową. Miałem ją po lewej stronie lusterka wstecznego. Następnie użyj narzędzia z płaskim ostrzem, aby poprowadzić i wsunąć kabel wzdłuż podsufitki Nawiasem mówiąc, podsufitka jest dość cienkim materiałem, więc staraj się nie zginać za bardzo Poprowadź to w prawo, aż dojdziesz do słupka A (zostawiłem trochę wystającego na zdjęciu, abyś mógł zobaczyć kabel)
Image

- Za pomocą narzędzia z płaskim ostrzem/narzędzia do przycinania poprowadź przewód wzdłuż górnej części plastikowej części słupka A
Image

- Poprowadź kabel wzdłuż słupka A. Narzędzie z płaskim ostrzem pomoże Ci wsunąć ten kabel w słupek.
Image

- Ponownie za pomocą narzędzia z płaskim ostrzem/narzędzia do przycinania poprowadź kabel wzdłuż uszczelki drzwi. Do tej pory, gdy dotrzesz do dołu, możesz poczuć kabel po wewnętrznej stronie listwy i możesz zacząć przeciągać kabel, aby usunąć wszelkie przeszkody
Image

- Wyjmij bezpiecznik F2 i włóż go do gniazda bezpiecznika z zestawu
Image

- Włóż adapter bezpiecznika typu piggyback z powrotem do gniazda bezpiecznika F2. Musiałem to włożyć tak, aby przewód zwisał od góry ze względu na kształt skrzynki bezpieczników
Image

- Użyłem tej zaznaczonej śruby jako punktu uziemienia, ale możesz użyć tej poniżej lub innego odpowiedniego punktu uziemienia, który możesz znaleźć. Grzechotka jest bardzo przydatna do poluzowania/dokręcenia tej śruby, jak zalecano powyżej
Image

- Przymocuj przewód uziemiający, jak pokazano, i podłącz przewód dodatni do bezpiecznika i schowaj kabel w bezpiecznym i niewidocznym miejscu
Image

- Z nadmiaru kabli owiń je taśmą izolacyjną (lub opaskami zaciskowymi), aby je chronić i przygotować do schowania
Image

- Schowaj to za dolną prawą listwą na nogi. Powinieneś być w stanie włożyć to bezpiecznie, aby nic nie grzechotało
Image

Na koniec przetestuj i powinieneś mieć działającą kamerę samochodową, która działa na tym samym zasilaniu 12 V co gniazdo zapalniczki! :D

#4 ·
bhaisab said:
dzięki za to.

Czy podłączenie do gniazda zapalniczki oznacza, że kamera samochodowa jest zasilana tylko wtedy, gdy samochód jest włączony?
Tak... chociaż możesz mieć zapalniczkę na stałe, przesuwając bezpiecznik.
Przypuszczam, że zapalniczka jest na tym samym obwodzie co gniazdo USB (którego użyłem), w takim przypadku jest zasilana po otwarciu drzwi i wyłącza się około minuty po zablokowaniu... więc idealna dla kamery samochodowej IMHO.

#6 ·
Naprawdę świetny samouczek, który jest dokładnie tym, czego potrzebuję, aby zachęcić mnie do zainstalowania kamery samochodowej. Bardzo dziękuję 'martinto8' za tak jasne przedstawienie.

Teraz potrzebuję równie doskonałego samouczka dotyczącego instalacji oświetlenia tylnych siedzeń!!

#8 ·
Auld Clankie said:
Rejestrator samochodowy Nextbase 522GW
Mam ten sam, ale nie zamówiłem zestawu do stałego okablowania
Zamówiłem adapter 12 V do zamontowania w obszarze skrzynki bezpieczników i 2-metrowy kabel zasilający USB do użytku na moim motocyklu (za pomocą przyssawki na przedniej szybie) z powerbankiem pod tylnym siedzeniem.

Zróbmy kilka fajnych filmów.
:D

Aktualizacja: 1-2-2020 usunięto 2 panele i podłączono kamerę samochodową zgodnie ze zdjęciami.
Działa świetnie, wystarczająco dużo miejsca za panelem bocznym, aby przymocować nadmiar przewodów i złączy za pomocą opasek zaciskowych.

Image

#11 ·
Kupiłem kamerę samochodową Nextbase w Halfords 3 lata temu.
Umówiłem się na zamontowanie przewodu Neaxtbase w samochodzie, aby kamera włączała się po włączeniu zapłonu i wyłączała po wyłączeniu silnika.
Koszt dzisiaj, łącznie z przewodem, wyniósł 30 funtów w ramach specjalnej promocji.
Normalny koszt wyniósłby 50 funtów.
Czas montażu wyniósł mniej niż godzinę, w czasie której moja żona i ja poszliśmy na kawę.

John - Seat Arona Hatchback 1.0 TSI 115 Xcellence Lux 5dr - Nevada White Magneti - 68 plate

#12 ·
Mam kamerę Thinkware F770, która nagrywa również wideo, gdy samochód jest pozostawiony bez opieki. Do tego potrzebuje również stałego zasilania. Problem polega na tym, że w samochodzie z bezkluczykowym dostępem, zasilanie po zapłonie automatycznie staje się aktywne zaraz po wejściu do samochodu, więc nie mogę użyć multimetru, aby znaleźć stałe zasilanie.

Czy ktoś może doradzić, czy znalazł stałe miejsce bezpiecznika i jeśli tak, to który to jest?

Dzięki!

https://fuse-box.info/seat/seat-arona-2017-2018-fuses

Image

• 1 Hak holowniczy 20
    2 Zapalniczka / Gniazdo zasilania 20
    3 Wzmacniacz dźwięku 30
    6 Centralny zamek 40
    8 Wentylator nagrzewnicy/Climatronic 30
    10 Hak holowniczy 20
    11 2018: Zawory elektromagnetyczne CNG 7.5
    13 Przełącznik świateł, kolumna kierownicy LSS i SMLS, port diagnostyczny, czujnik deszczu/światła 7.5
    14 Kolumna kierownicy LSS: sterowanie wycieraczkami 10
    15 Panel wskaźników 7.5
    16 Zasilanie prawych świateł 40
    17 Sterowanie prawym oknem drzwi 30
    18 Wycieraczki przedniej szyby 30
    19 Radio, system multimedialny 25
    20 Podgrzewana tylna szyba 30
    21 Jednostka sterująca SCR 30
    23 Kamera cofania 7.5
    24 Connectivity Box, okablowanie zewnętrznego źródła dźwięku (podwójne USB-Aux IN), wzmacniacz telefoniczny, wyświetlacz MIB 5
    25 Elektronika kolumny kierownicy (MFL) 7.5
    26 Brama 7.5
    27 Jednostka sterująca zawieszenia aktywnego 7.5
    28 Czujnik DWA 7.5
    29 Sygnał dźwiękowy DWA 7.5
    31 9AA/9AB jednostka klimatyzacji 7.5
    31 9AK Jednostka sterująca Climatronic 15
    32 Kolumna kierownicy LSS, bez Kessy 7.5
    33 Sterowanie lewym oknem drzwi 30
    35 Zasilanie lewych świateł 40
    36 Sygnał dźwiękowy 20
    37 Jednostka sterująca podgrzewanych siedzeń 30
    38 BCM Power C63 30
    39 BSD, PDC.MRR 10
    40 Przełącznik świateł, port diagnostyczny, regulacja zasięgu reflektorów, kolumna kierownicy LSS: światła, reflektory halogenowe, przełącznik światła cofania, lusterko elektrochromatyczne, RKA bez radia 7.5
    41 Regulacja rozłożonych lusterek zewnętrznych, 7.5
    42 Pedał sprzęgła, przekaźniki zapłonu, cewka przekaźnika CNG, czujnik ciśnienia AC 7.5
    43 Cewka przekaźnika DWP, silnik wycieraczki tylnej szyby, podgrzewane dysze 15
    44 Poduszka powietrzna 7.5
    45 Leimo Plus lewy reflektor 7.5
    46 Leimo Plus prawy reflektor 7.5
    48 Blokada kolumny kierownicy, jednostka sterująca Kessy 7.5
    49 Cewka przekaźnika SCR 7.5
    53 Dźwignia automatycznej skrzyni biegów, ZSS 7.5
    58 Podwójna pompa wody 7.5
    59 Podgrzewane lusterka wsteczne 10
    60 Hak holowniczy 30
    61 Hak holowniczy 30

#13 ·
Właśnie zamontowałem moją kamerę samochodową Nextbase, korzystając z waszego pomocnego przewodnika i zajęło mi to tylko około 35 minut, z czego jestem zadowolony, ponieważ zwykle nawet proste zadania zamieniają się dla mnie w koszmar. :D Jedyną różnicą, na jaką natrafiłem, było to, że w moim samochodzie nie widziałem śrub, których użyłeś do uziemienia, ale usunąłem boczny panel po prawej stronie włącznika światła i znalazłem tam odpowiednią alternatywę.

#14 ·
frederico said:
Mam kamerę Thinkware F770, która nagrywa również wideo, gdy samochód jest pozostawiony bez nadzoru. W tym celu potrzebuje również stałego zasilania. Problem polega na tym, że w samochodzie z bezkluczykowym dostępem przełączane zasilanie staje się automatycznie aktywne, gdy tylko wejdziesz do samochodu, więc nie mogę użyć multimetru, aby znaleźć stałe zasilanie.

Czy ktoś może doradzić, czy znalazł stałą pozycję bezpiecznika i jeśli tak, to którą?

Dzięki!

https://fuse-box.info/seat/seat-arona-2017-2018-fuses

Image

• 1 Hak holowniczy 20
    2 Zapalniczka / gniazdo zasilania 20
    3 Wzmacniacz dźwięku 30
    6 Centralny zamek 40
    8 Wentylator nagrzewnicy/Climatronic 30
    10 Hak holowniczy 20
    11 2018: Zawory elektromagnetyczne CNG 7.5
    13 Przełącznik świateł, kolumna kierownicy LSS i SMLS, port diagnostyczny, czujnik deszczu/światła 7.5
    14 Kolumna kierownicy LSS: sterowanie wycieraczkami 10
    15 Panel wskaźników 7.5
    16 Zasilanie prawych świateł 40
    17 Sterowanie prawym oknem drzwi 30
    18 Wycieraczki przedniej szyby 30
    19 Radio, system multimedialny 25
    20 Podgrzewana tylna szyba 30
    21 Jednostka sterująca SCR 30
    23 Kamera cofania 7.5
    24 Connectivity Box, okablowanie zewnętrznego źródła dźwięku (podwójne USB-Aux IN), wzmacniacz telefonu, wyświetlacz MIB 5
    25 Elektronika kolumny kierownicy (MFL) 7.5
    26 Brama 7.5
    27 Jednostka sterująca aktywnym zawieszeniem 7.5
    28 Czujnik DWA 7.5
    29 Sygnał dźwiękowy DWA 7.5
    31 9AA/9AB jednostka sterująca klimatyzacją 7.5
    31 9AK Jednostka sterująca Climatronic 15
    32 Kolumna kierownicy LSS, bez Kessy 7.5
    33 Sterowanie lewym oknem drzwi 30
    35 Zasilanie lewych świateł 40
    36 Sygnał dźwiękowy 20
    37 Jednostka sterująca podgrzewaniem siedzeń 30
    38 BCM Power C63 30
    39 BSD, PDC.MRR 10
    40 Przełącznik świateł, port diagnostyczny, regulacja zasięgu reflektorów, kolumna kierownicy LSS: światła, reflektory halogenowe, przełącznik światła cofania, lusterko elektrochromatyczne, RKA bez radia 7.5
    41 Regulacja rozłożonych lusterek zewnętrznych 7.5
    42 Pedał sprzęgła, przekaźniki zapłonu, cewka przekaźnika CNG, czujnik ciśnienia AC 7.5
    43 Cewka przekaźnika DWP, silnik wycieraczki tylnej szyby, podgrzewane dysze 15
    44 Poduszka powietrzna 7.5
    45 Leimo Plus lewy reflektor 7.5
    46 Leimo Plus prawy reflektor 7.5
    48 Blokada kolumny kierownicy, jednostka sterująca Kessy 7.5
    49 Cewka przekaźnika SCR 7.5
    53 Dźwignia automatycznej skrzyni biegów, ZSS 7.5
    58 Podwójna pompa wodna 7.5
    59 Podgrzewane lusterka wsteczne 10
    60 Hak holowniczy 30
    61 Hak holowniczy 30
Światła byłyby aktywne, podobnie jak silniki okien... Ja sam uruchomiłbym zatrzask drzwi śrubokrętem - sprawiłbym, że samochód pomyślałby, że drzwi są zamknięte... i sondował!