Udało mi się znaleźć lokalny warsztat specjalizujący się w tuningu/remapingu VW/Audi, który przyjrzał się problemowi wysokich obrotów biegu jałowego. Wynik jest interesujący, jeśli, tak jak ja, jesteś kierowcą z niskim przebiegiem.
Filtry DPF w silnikach Diesla to nic nowego, ale nowością dla mnie jest to, że silnik benzynowy 115 TSI jest wyposażony w filtr cząstek stałych Otto (OPF), który wychwytuje cząstki sadzy w układzie wydechowym. Jeśli regularnie pokonujesz długie trasy z dużą prędkością, nie ma problemu, ponieważ sadza zatrzymana przez filtr spala się naturalnie. Niestety, jazda w okolicach 60 km/h na wyższych biegach, tak jak ja to robię, tylko zwiększa gromadzenie się sadzy. Warsztat stwierdził, że mój OPF był częściowo zablokowany, co usunęli za pomocą wymuszonego procesu regeneracji OPF. Proszę bardzo - prędkość obrotowa biegu jałowego spadła z 1400 obr./min do 900 obr./min po rozgrzaniu. Wygląda na to, że zarządzanie silnikiem utrzymywało wysokie obroty biegu jałowego, aby zrekompensować częściowo zablokowany filtr.
Samochód prowadzi się teraz o wiele lepiej. Zwróć więc na to uwagę, jeśli jesteś ostrożnym kierowcą z niskim przebiegiem. Zalecono mi, aby od czasu do czasu utrzymywać obroty silnika powyżej 3000 obr./min, aby pomóc w oczyszczeniu OPF. Mam nadzieję, że może to być przydatne dla innych.