SEAT Arona Forum banner

Kontrolka ESC

7.4K views 5 replies 4 participants last post by  AMc  
#1 ·
Mój symbol 'poślizgu' samochodu pojawił się dzisiaj na krótko z ostrzegawczym sygnałem dźwiękowym! Był biały z symbolem poślizgu nad, pod i po każdej stronie małego samochodu; znajdował się na centralnym wyświetlaczu deski rozdzielczej. Mignął tylko na sekundę.
Muszę powiedzieć, że droga była sucha i jechałem może 45 mil na godzinę.
Co prawda była to wąska droga przybrzeżna wzdłuż brzegu i prawdopodobnie nie najlepsza nawierzchnia.
Brak nienormalnego odczucia na kierownicy.
Wygląda na to, że w instrukcji obsługi nie ma wzmianki o tym symbolu ani sygnale dźwiękowym, który napotkałem.
Czy ktoś jeszcze to uruchomił?

#2 ·
To niezwykłe, że światło się zapala, zazwyczaj oznacza to, że tracisz przyczepność.

Czy przypadkiem nie zapaliło się podczas zmiany na 3. bieg, gdy obrotomierz odbił się od czerwonej linii?

Tylko żartuję, obserwowałbym to. Może to być tymczasowa usterka w ABS, patrz instrukcja obsługi.

Lampka kontrolna  ma następujące funkcje:
● Miga podczas jazdy, gdy ASR/ESC jest aktywne.
● Zapala się, jeśli wystąpi usterka w ESC.
● Ponieważ ESC działa w połączeniu z ABS, kontrolka ESC zaświeci się również w przypadku wystąpienia usterki w ABS.

#5 ·
Mój symbol 'poślizgu' samochodu pojawił się dzisiaj na chwilę z sygnałem ostrzegawczym! Był biały z symbolem poślizgu powyżej, poniżej i po każdej stronie małego samochodu; znajdował się na centralnym wyświetlaczu deski rozdzielczej. Mignął tylko na sekundę.
Muszę powiedzieć, że droga była sucha i jechałem może 45 mil na godzinę maksymalnie.
Co prawda była to wąska droga przybrzeżna wzdłuż brzegu i prawdopodobnie nie najlepsza nawierzchnia.
Brak nieprawidłowego odczucia na kierownicy.
Wygląda na to, że w instrukcji obsługi nie ma wzmianki o tym symbolu ani sygnale dźwiękowym, który napotkałem.
Czy ktoś jeszcze to uruchomił?
Myślę, że ten symbol jest dla asystenta kierowcy z przodu. Pojawia się po włączeniu zapłonu i po kilku sekundach znika, co jest normalne.